Kinesisk troldnød

Denne busk vækker opsigt om vinteren. Den blomstrer i en forholdsvis lang periode, gerne fra januar til marts, afhængig af vejret i vintermånederne. Blomsterne er gule, og de sender en sød duft på lang afstand med vinden.

Bladene hos troldnød minder om bladene hos hassel. Selvom deres slægtskab er fjernt, så har deres overfladiske lighed givet navn til troldnøden. En anden årsag til artens danske navn kan være dens bemærkelsesværdige måde at sprede sine frø på; frøkapslerne åbner sig med et pludseligt smæld. På den måde kaster busken sine modne frø ud til alle sider. Navnet kan også have en tredje begrundelse; buskens iøjnefaldende blomster fremkommer om vinteren, og det er et usædvanligt tidspunkt for blomstring i en europæisk sammenhæng – dermed er busken ”trolddomsagtig”.

Biologi

Troldnød er en løvfældende busk, der forgrener sig vaseformet i en højde af op til 8 meter. Bladene er bløde, og stærkt gule om efteråret. Barken er grå. Blomsterne er gule, og springer ud om vinteren. Oprindelse: Centrale – sydøstlige Kina; tempereret og subtropisk højland i højder af 300 - 800 meter.

Dyrkning og anvendelse

I Danmark og Europa er troldnød sjældent dyrket. Det er en fuldt hårdfør busk, der er let at dyrke som prydplante, men dens vækst er meget langsom i begyndelsen. Derfor er det en busk, som er ret dyr i anskaffelse. Væksten bliver hurtigere med tiden – i Solgårdsparkens Botaniske Have vokser troldnøden nu mere end 30 cm om året. Havens eksemplar blev plantet i 2005.

Videnskabeligt navn: Hamamelis mollis

Dansk navn: Kinesisk troldnød

Familie: Troldnødfamilien

Oprindelse: Centrale – sydøstlige Kina; tempereret og subtropisk højland i højder af 300 - 800 meter

Årstal for plantning: